unt cacao

Beneficiile untului de Cacao – Hrana Zeilor

 

ciocolata-si-boabe-de-cacao
ciocolata-si-boabe-de-cacao

Untul de cacao este un motiv de indulgenta culinara care face inconjurul lumii, cu un consum preponderent in industria alimentara, mai precis ciocolata. Intr-o statistica internationala, Europa este teritoriul de bataie intre natiuni de ciocoholici: Elvetia este in frunte cu un consum de 9 kg de ciocolata pe cap de locuitor, urmand Germania, cu aprox. 8kg per capita si continuand cu Marea Britanie, 7,5kg, per capita[i].

Untul de Cacao “raw” (sau in stare cruda, neprocesat) este cel mai recomandat pentru a beneficia de toate proprietatile sale anti-oxidante (are un continut mare de polifenoli si antioxidanti flavanoizi) si de grasimile saturate si nesaturate.

  • Puternic anti-oxidant – sustine pielea in lupta cu radicalii liberi, ce cauzeaza imbatranierea pielii, petele si senzatia de uscaciune. Prin protejarea pielii de efectul radicalilor liberi, garantati o piele hidratata cu aspect mai tanar.
  • Vindeca pielea sensibila la iritatii, precum egzemele si dermatitele.

Puternic hidratant si restructurant avand un continut mare de acizi grasi ce hidrateaza pielea in profunzime, untul de cacao contine acizi grasi, triglyceride, in principal acizi: oleic (37%), stearic (34%), si palmitic (26%). Aproximativ 75% din grasimi sunt monosaturate.[ii]

Conform unui studiu[iii] realizat asupra componentelor rezultate dupa procesarea boabelor de cacao si compusii lor bioactivi, acesta enumera si demonstreaza semnificatia si potentialul tratamentului eficace cu substantele active din untul de cacao si pudra de cacao in tratarea afectiunilor de piele precum: cancerul, psoriazisul, acneea si altor afectiuni interne. Studiul subliniaza importanta antioxidantilor din untul de cacao nu doar pentru a trata afectiunile pielii, dar si pentru a le preveni. Antioxidantii din cacao protejeaza pielea din interior prin neutralizarea efectului oxidativ cauzat de stres, un factor major in deteriorarea calitatii pielii si imbatranirea prematura.[iv]

Theobroma cacao L. (Sterculiaceae) este recunoscut in jurul lumii pentru boabele de cacao si unul dintre produsele cele mai iubite de pe pamant, ciocolata. Originea acestui aliment dateaza inca de acum 3000 de ani, fiind utilizat in scopuri nutritioanala dar si in medicina traditionala in civilizatiile mayasa si azteca.  Exista numeroase articole, tratate si studii care sustin beneficiile produselor din cacao pentru continutul bogat de compusi polifenolici cu un aport consistent de flavonoizi, in mod special flavonoli, cunoscuti ca flavan –e-oli.  Polifenolii sunt metaboliti ai plantei, si se cunosc mai mult de 8000 de structuri fenolice dintre care peste 4000 de flavonoizi au fost identificati. Gustul amar din pudra de cacao este cauzat de prezenta flavanolilor, iar acestia reprezinta un aspect fundamental al caracterului organoleptic si palatabilitatii caracteristice ciocolatii. Mai mult, flavanolii pot fi cauza efectelor de vindecare si calitatilor de de asanare ale produselor obtinute din boabele de cacao., ca de exemplu consumul de cacao bogata in flavanoli imbunatateste circulatia sanguina dermala, creste protectia impotriva razelor UV si contribuie la mentinerea sanatatii pielii. [v]

Problema procesului imbatranirii pielii este cauzata din doua surse: factorii intrinseci si exogeni.  Factorii intrinseci sunt invitabili, insa factorii externi cauzati de poluare, razele UV, etc pot fi targetati si preveniti.  Afectiunile cauzate de actiunea razelor UV foto-oxidativa este principalul agent exterior care ataca pielea, cunocut sub termenul de “fotoaging”.  Afectiunile UV pot fi conectate in principal cu aparitia inflamatiilor la nivelul pielii, ceea ce accelereaza imbatranirea fiziologica si cauzeaza degenerari la nivelul epidermei si dermei. Este demonstrat de asemenea ca expunerea la radiatiile solare pot cauza cancerul de piele.[vi]

Polifenolii continuti in extrasul de unt de cacao are proprietati anti-inflamatoare, antioxidante si efecte de reparare a AND-ului, de aceea pot fi exploatate in prevenirea unei varietati de afectiuni ale pielii cauzate de expunerea excesiva la soare si radiatii UV.  Studii in vitro si in vivo au demonstrate efectele protective ale polifenolilor prin aplicarea topica sau prin consumul produselor din cacao, impotriva efectelor razelor UVsi a efectului de foto-aging, in consecinta.[vii]

In mod intentionat am folosit in Untul hranitor pentru piele, unt de cacao “raw”, ecologic, presat la rece, avand toate beneficiile sale active, din dorinta de a furniza un produs cat mai sanatos pentru piele si de a obtine un maxim de beneficiu din acest ingredient de aur pentru tratamentul pielii afectate de oboseala, stres, razele UV sau chiar de imbatranirea naturala. Untul de cacao este un ingredient natural cu efecte reale asupra epidermei si dermei! Incearca si tu Untul hranitor pentru piele de la Gloria Excelsis, cu proprietati exceptionale de hranire a pielii alaturi de untul de Shea, untul de Mango, uleiul de samburi de struguri si imbogatit de vitamin E si o aroma speciala cu calitati terapeutice ale uleiului esential de Lemongrass si Rozmarin.

Pentru a rasfoi catalogul Gloria Excelsis, va invitam sa il accesati aici: Gloria Excelsis CATALOG

 

[i] The Worlds` Biggest Chocolate Consumers;

[ii]  Cocoa, https://www.drugs.com/npp/cocoa.html

[iii] Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health, Giovanni Scapagnini,* Sergio Davinelli, Laura Di Renzo, Antonino De Lorenzo,Hector Hugo Olarte, Giuseppe Micali, Arrigo F. Cicero, and Salvador Gonzalez, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145303/

[iv] Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health

Giovanni Scapagnini,* Sergio Davinelli, Laura Di Renzo, Antonino De Lorenzo,Hector Hugo Olarte, Giuseppe Micali, Arrigo F. Cicero, and Salvador Gonzalez

[v] ibidem

[vi] ibidem

[vii] ibidem

Leave your thought