Blog

Terapie de detoxifiere – masajul cu miere

Terapia de detoxifiere – masajul cu miere

Un sistem sacru de vindecare naturala,(aprox. 3000.i.e.n.) avand origini in Egiptul Antic si India, masajul foloseste mierea pentru restaurarea sanatatii corpului si psihicului. Fiind considerat un afrodisiac si un elixir al tineretii, mierea contine in proportie de aprox. 15 % apa, peste 75 % carbohidrati (glucoza, fructoza si alte zaharuri) si aproximativ 0,5% proteine, amino-acizi, vitamine si minerale, enzime, antioxidanti si probiotice[i]. Datorita elementelor bio-active din miere, aceasta s-a consacrat ca un adjuvant in vindecarea si regenerarea pielii. Mai mult decat atat, prin intermediul masajelor de preso-punctura, aceasta ajuta la amelionarea mai multor afectiuni interne, asa cum sustin terapeutii maseuri. In continuare, vrem sa dezlegam misterele terapiei cosmetice cu miere pe care o putem savura atat la salon, cat si in fata propriei oglinzi!

Masajul cu miere

Tratamentul necesita un tip de miere mai special, cea zaharisita (cu efect de peeling), pentru eficienta maxima. Aceasta practica presupune intinderea mierii pe fata demachiata si tonifiata. Puteti face o expunere la aburi, sau un masaj de incalzire a pielii in prealabil. Unii terapeuti incalzesc pielea (de pe corp) cu o perie/manusa speciala. Putem aplica miscari care inlesnesc penetrarea mierii in piele, atat cat mierea ne permite. Atunci cand devine destul de lipicioasa, incat nu mai putem aplica miscari de masaj, incepe etapa cea mai importanta a masajului cu miere. Acest moment depinde foarte mult si de cantitatea de miere alocata tratamentului. Cu cat mai multa miere, cu atat mai multa munca, ceea ce nu este neaparat ceva negativ! De altfel, am observant ca daca tratamentul contine miere din abundenta si efectul de iluminare si catifelare este mai vizibil.

Cand mierea a devenit foarte lipicioasa, incepem sa aplicam miscari de presiune cu intreaga palma si degete (sau doar degetele lipite intre ele) pe fata, dezlipind usor, intai palmele si apoi degetele, creand un efect de vacuum si exersand elasticitatea tenului. (puteti urmatri videoclipul explicativ). Efectul de vacuum permite detoxifierea tenului si inlaurarea celulelor moarte de pe suprafata pielii. Este un tratament care cere rabdare, mai ales ca nu toata lumea suporta ceva atat de lipicios pe fata si nici miscarile de vacuum nu este usor de agreat, dar merita si ofera un efect minunat de iluminare, tonifiere si catifelare a tenului.

In salonul de cosmetica

Dupa aplicarea tratamentului de vacuum cu palmele, in saloanele cosmetice se continua cu tratamentul de ionizare si masaj cu expunere la vapozon. Practic aburii vapozonului dilueaza mierea si atunci masajul este mai usor de aplicat si implica inclusiv o crema potrivita tipului de ten, pentru hidratare si hranire, urmand apoi o masca ce ajuta la indepartarea mierii si continuand cu o fiola vitaminizanta si o crema de final.

Acasa insa,

 • putem trece la indepartarea mierii de pe fata, fie prin spalare, fie cu tampoane umede, putem aplica o fiola vitaminizanta, o crema potrivita tipului nostru de ten sau un ser.
 • O alta optiune este sa ne umezim palmele din cand in cand pentru a fluidiza mierea si putem continua cu un masaj de relaxare sau chiar tehnica Tanaka, despre care am vorbit in acest articol. Apoi putem finaliza cu o lotiune, ser, crema.

Daca doriti sa beneficiati si de o stimulare olfactiva naturala, puteti adauga in miere atat scortisoara, cat si cuisoare, care va vor ajuta respiratia si va vor stimula sistemul nervos, alaturi de efectul in sine al masajului. In plus atat cuisoarele, cat si scortisoara vor intensifica circulatia sanguina pe fata/decolteu.(pielea se calmeaza foarte repede dupa indepartarea combinatiei)

Daca aveti un ten acneic sau cuperozic, puteti doar sa aplicati o masca cu miere, fara sa continuati cu masajul. De altfel, atat scortisoara, cat si cuisoarele, avand efect bactericid, pot ajuta pielea sa se vindece mai repede, in cazul acneei, iar cuperoza nu va fi afectata, daca nu aplicam masajul.

Extra!
Mierea este un umectant, adica atrage si retine apa in tesuturi, de aceea recomandam ca inainte de tratament, sa va expuneti la abur pentru a deschide porii, si a ajuta mierea sa penetreze mai bine. Pentru a amplifica efectul de hidratare, putem continua si cu un masaj cu mainile umezite in apa, dupa tehnica vacuum.

Efecte:

tratament detoxifiant (mai ales daca amplificam si cu miscari de drenaj limfatic), stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea pielii, tonifiaza si hidrateaza profund pielea, anti-inflamator, amplifica elasticitatea pielii, vitaminizarea si hranirea pielii, ajuta pielea sa se regenereze, indeparteaza stratul de celule moarte.

In cazul terapiei de masaj cu miere total, pe intregul corp, efectul este direct proportional cu pielea expusa masajului. Fiecare terapeut procedeaza in felul sau, dar se mentioneaza si aspectul purificarii energetice (tragerea energiilor contaminate) si eliminarea blocajelor psihice[ii][iii] De aceea la finalul tratamentului, pacientul se spala doar cu apa, pentru a se curati de toxinele ajunse la suprafata pielii.

Unii terapeuti[iv] spun ca, aplicata asupra intregului corp, in mod sistematic, substantele bio-active din miere ajung pana in organe, iar terapia are deja un efect holistic asupra corpului, ajutand chiar la vindecarea unor afectiuni interne. Terapia cu miere actioneaza asupra sistemului nervos, ameliorand insomniile, ajuta la eliminarea starii de nervozitate, stres, oboseala cronica. [v]

Pentru un exemplu de aplicare a acestei terapii acasa, puteti urmari videoclipul aici

https://www.youtube.com/watch?v=ENYcuZ3XhDE

Indicatii

 • Adecvat pentru toate persoanele care nu se afla in categoria Contraindicatii, care doresc o detoxifiere, tratare a <celulitei> (distrfie dermo-hipodermica), imunizare a organismului, relaxare.

Contraindicatii masaj facial/corporal

 • Alergia la miere
 • Tenul acneic, cuperozic
 • Febra
 • Cancer
 • Boli infectioasa
 • Boli cardio-vasculare
 • Tromboza
 • Afectiuni ale pielii
 • Boli cronice

 

[i] The Chemistry of Bees, https://www.chm.bris.ac.uk/webprojects2001/loveridge/index-page3.html

[ii] Honey massage, https://massaazistaap.ee/en/massages/honey-massage/

[iii] Benefits of Honey Massage for the Human Body, https://amritabodytoodymassageindelhi.wordpress.com/2019/04/25/benefits-of-honey-massage-for-the-human-body

[iv][iv] Honey Massage, Fyzioklinika physiotherapy Ltd., Prague, Czech Republic, http://www.fyziopedia.org/articles/item/245-honey-massage

[v] Benefits of Honey Massage for the Human Body, https://amritabodytoodymassageindelhi.wordpress.com/2019/04/25/benefits-of-honey-massage-for-the-human-body

Leave your thought